Winterpret

SNEEUW

De meeste honden vinden het geweldig om in de sneeuw te ravotten. Maar een zijn een paar dingen die je even in de gaten moet houden.

 

Honden vinden het vaak heerlijk om met hun fantastische neus in de sneeuw te wroeten. Onder een laag sneeuw kun je alleen niet zien wat je viervoeter nou precies op het spoor is. Als je een hond hebt die graag van alles opeet is dat dus extra opletten. 

 

STROOIZOUT & PEKEL

Voor ons ideaal als we niet uit willen glijden, maar voor je hond die op zijn blote voeten loopt is de pekel die gebruikt wordt minder fijn. Het is een gemeen goedje en je hond kan er behoorlijk wat irritatie aan zijn voetzolen van krijgen.

 

Wanneer je weet dat je over gepekelde paden loopt kun je, voordat je naar buiten gaat, de poten van je hond insmeren met vaseline. Omdat te vaak insmeren van de voetzolen met Vaseline ook niet goed is doe je er goed aan de poten na de wandeling schoon te maken met lauw water en daarna goed af te drogen.

 

BEROERD

Nog een reden om hondenpoten af te spoelen is dat je hond zich schoon kan gaan likken. Van de pekel die ze daarbij binnen kunnen krijgen, kunnen ze behoorlijk ziek worden. Afhankelijk van de hoeveelheid die ze binnen krijgen kunnen dat klachten zijn van braken en/of diarree tot neurologische klachten.

Maar ook van veel sneeuw(ballen) eten kunnen honden beroerd worden.

 

DE HOND MET EEN LANGE VACHT

De hond met een lange vacht heeft zijn eigen bontjas om zich goed warm te houden. Toch hebben deze honden ook zo hun problemen met de sneeuw.

 

Aan de poten, tussen de voetzolen, en onder de buik kunnen sneeuw- en ijsklompjes aan de vacht vast gaan zitten. Vooral onder de voetzolen zorgt er voor dat je hond moeilijk gaat lopen. Om dit te voorkomen kun je overtollig haar wegknippen. Heb je toch last van sneeuwklompjes in de vacht, knijp ze dan los in plaats van ze eraf te trekken, wat pijnlijk kan zijn.

 


ONDERKOELING

Geen hond is hetzelfde. Je hebt zonneaanbidders, koukleumen en vele gradaties daartussenin. Honden die pas in beweging komen als de temperatuur daalt en honden die geen poot buiten willen zetten als er een druppel regen valt. Wat voor een hond je ook hebt, de meeste honden zijn honden die gewend zijn aan het comfort van de open haard of de centrale verwarming. Naar buiten gaan en in beweging zijn is voor elke hond van levensbelang en zet zijn lichaam goed aan het werk. Zolang een hond in beweging is, kan hij zichzelf over het algemeen goed warm houden en is het verschil in temperatuur van binnen naar buiten geen probleem. 


Bedenk alleen dat wanneer je met je hond bij de bushalte moet wachten of je regelmatig stilstaat om met iemand een praatje te maken, jij waarschijnlijk een warme jas, sjaal en handschoenen draagt. Je hond staat op zijn blote voeten en doet het met zijn vacht. Kijk goed naar het soort hond en de vacht die hij heeft en schaf voor honden met een korte vacht en/of kale buik kun je eventueel een hondenjas of dekje aan. Dit geldt ook voor de kwetsbaardere honden zoals puppy’s, zieke honden en honden op leeftijd.

 

Twijfel je eraan of je hond het koud heeft?

 

Als je hond begint te rillen is dat een van de duidelijkste signalen en is het tijd om de warmte op te gaan zoeken. Net als bij ons uit onderkoeld raken zich in het terugtrekken van het bloed naar de vitale organen, met als gevolg, koude poten, staart en oren. Het nu is het echt tijd om je hond een plek te bieden om op te warmen.

Wanneer je dat niet doet kan je hond problemen krijgen met zijn ademhaling. Zijn hartslag wordt zwakker en je riskeert ernstige onderkoeling en zelfs bevriezing. Omdat een natte hond eerder onderkoeld raakt is het verstandig om te voorkomen dat je hond het koude water in gaat of gesmolten sneeuw in zijn vacht krijgt.

 

Wat ons meteen bij het laatste punt brengt.

 

LAAT JE HOND NIET OP HET IJS!

Ieder jaar zie ik het wel een keer gebeuren en telkens hou ik mijn hart vast. Kinderen op het ijs met hun hond. Een stok gooiend die zo lekker ver weg glijden. De hond er achteraan terwijl de stok verraderlijk dicht tot aan het wak door glijdt. Hoeveel pret je samen ook op het ijs kunt hebben, de meeste honden kunnen géén goede inschatting maken over de kwaliteit van het ijs. Hij ziet geen verschil tussen die ene keer dat het kon en jullie zo’n pret hadden en de keer dat het écht niet meer kan vanwege de dooi die ingezet heeft. Afgezien van het feit dat ijs glad is, waardoor je hond kan uitglijden en zich ernstig kan blesseren, loop hij het gevaar dat hij door het ijs zakt of in een wak valt en er niet meer uit kan komen.